tiistai 12. syyskuuta 2017

Hyvä, huono vai tosi huono?

Hyvä ratsastaja, huono ratsastaja, perusratsastaja, kokenut ratsastaja..

 Jostain syystä viime aikoina minulla on ollut hyvinkin paljon aikaa miettiä asioita, mutta ennen kaikkea lukea facebookin hepparyhmiä.

Olen pistänyt merkille, että jokaiselle meistä hyvä ja kokenut ratsastaja merkitsee eri asioita. minulle kokenut on paljon vähemmän kuin jollekin toiselle. Jollekin hyvä ratsastaja tarkoittaa sellaista, joka tunnetaa maailmalla, minusta taas nimi ei kerro kaikkea, koska se tuntematon voi olla osaavampi ja kokeneempi kun se, joka tunnetaan.

Nimi ei tee kestä hyvää, vaan taito.

Mikä taas kertoo, että joku osaa? Onko se kisasuoritus vai estekorkeus mitä on hypännyt? Sillä minäkin olen hypännyt huikean 90cm okserin, enkä silti osaa mitään. Ei sillä, että 90cm olisi vielä edes paljon.

..niin ja jos on nimekäs ratsastaja, tarkoittaako se automaattisesti hyvää valmentajaa? Minusta ei ja joskus ehkä hieman saatan hörähtää ilmoitukselle, jossa esimerkiksi kilparatsastaja x käy pitämässä valmennuksen. Hinta pompsahtaa yli 100€ jo pelkästään nimen vuoksi, vaikkei valmennuksen tasosta olisi mitään tietoa.

Vaikka itse olen kaikkien hevosteni kanssa lähtenyt ruohonjuuri tasolta ja saanut niistä ratsastettua ihan perus kivoja hevosia eli osaan ratsastaa (= pysyn selässä ja osaan kertoa hevoselle suunnan ja edes suurinpiirtein askellajin), en osaa opastaa ketään edes perusasioissa. Olisin siis aivan surkea opettaja!

Osaaminen ei siis kerro myöskään sitä, että osaisi opettaa.

Minun jos kenen pitäisi muistaa tämä, etenkin kisoissa:
Moni asia vaikuttaa tasoon. Jos minulla on osaamaton hevonen, en voi olettaa voittavani kisoissa. Jos hevonen taas osaa, en voi taaskaan olettaa voittavani, jos en itse osaa.

Minulla voi olla taitoa yhden hevosen kanssa, muttei toisen. Kun taas joku toinen pärjää paremmin sen jonkun toisen hevosen kanssa.

Ratsastus on laji, jossa pitäisi kilpailla ja valmentua itseään vastaan ja itseään varten. Jos kehittyy paremmaksi, voi siitä aina olla ylpeä.

Jos et ole itsestäsi ylpeä, et voi olettaa, että kukaan muukaan olisi. Etenkään hevospiireissä. Tee kaikki itseäsi varten, älä muita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti