lauantai 28. tammikuuta 2017

Ori, tamma vai ruuna?

Hyvä esimerkki siitä, kuinka ei pidä tehdä
(ratsastaa kypärättä), mutta tässä ensimmäinen
orini, jonka ruunasin tallipaikan takia.
Luonne ei muuttunut mihinkään,
Enska oli aina kiltti ja rauhallinen mamman
mussukka sukupuolesta riippumatta.
Hevosten sukupuoli nostaa päätään usein keskusteluissa syystä tai toisesta.

Tuntuu, että ajatellaan ruunan usein olevan se onni ja autuus, tammat ovat vittupäitä, etenkin kiima-aikaan ja orit vähintäänkin tappavat kaiken liikkuvan, pahimmassa tapauksessa liikkumattomatkin.

Ruunat sopivat kaikille, myös aloittelijalle. Ja oikeastaan kaikki oriit olisi hyvä ruunata jos niillä ei ole siitosarvoa, koska se helpottaa hevosten käsittelyä. Ruunat ovat mammanmussukoita, joilta pallit viedessä on viety oma luonnekin.

Tamma taas on mutkikas olento, kuten me ihmisnaisetkin konsanaan. Mieli muuttuu nollasta sataan sekunnissa. Tammat vaativat hyvää kohtelua ja kavio viuhahtaa jos palvelu ei miellytä, töitä tehdään kun tai jos kiinnostaa, mutta yleensä mielessä on ihan muut jutut ja "herkkä" mieli järkkyy muista niin ettei töille riitä keskittyminen, mielenkiinnosta puhumattakaan.

Kiltti ruunan rupsukka, mamman mussukka.
Kyllä sekin muutamia ihmisiä puri silti vuosiemme
varrella syystä tai toisesta :D

Noh, mitä oreihin tulee, nehän on auttamatta rajuja ja huutavat tammoille kuin syötävä. Hyppivät tasajalkaa ja tanssahtelevat jokaiseen ilman suuntaan, jos vain naru riittää, joskus ei tarvitse narunkaan riittää. Mikäli et osaa käsitellä oria, siitä tulee automaattisesti tappaja, joka kiikuttaa tallintekijän naapurin kauimmaiselle pellolle aamulla tarhaan viedessä, jos tallintekijä sattuu pysymään kiinni narussa niin pitkälle. Naapurin tontilta sen joka tapauksessa saa hakea usein, koska parhaat tammathan ovat siellä.

Toisin sanoen, ruunahan on ainut vaihtoehto, joka oikeasti kannattaisi hankkia, jos hevosen meinaa ostaa, eikö?

Nämä kärjistetyt esimerkithän tulevat oikeasti hyvinkin usein esille.

Pikku ruunan kanssa maastakäsittelyharjoituksia irtona.
Toimii, kun vaatii!
Jos tunnilla tai kisoissa tuntuu ettei suju, niin tammassa vikaa, koska on TAMMA. Noh, sama pätee oreihin, koska kisoissahan on myös niitä tammoja, niin ori ei kykene suoritukseen koska on ORI. Huuto vain käy!
Mutta taas päästään ruuniin. Niiden kanssahan ei ole ongelmia, koska ei ole palleja tai tammojen kiima-ongelmia.

Joillekin orit ovat automaattisesti ongelma, koska ori. Mutta nyt olen törmännyt usein ilmiöön, että "helppohan sun kun sulla ei ole TAMMAA!"

Liian paljon mielestäni tuijotetaan sitä sukupuolta. En väitä, etteikö sukupuolella ole käyttäytymiseen vaikutusta, mutta niin moni muukin asia vaikuttaa hevosen käytökseen, että ennakkoluulot pitäisi unohtaa ja kohdella hevosta hevosena, ei tammana, ruunana tai orina.

Monet ongelmat kuitenkin kasaantuvat sen vuoksi, kuinka hevonen inhimillistetään ja kuinka sitä käsitellään, ei siitä, mitä sukupuolta se on.

Ori ja ruuna kimpassa eikä kukaan ole vaarassa!
Jos hevosta on kohdeltu johdonmukaisesti varsasta asti, se vaikuttaa paljon myös sen luonteeseen. Vääränlaisella käsittelyllä saa ruunankin riekkumaan, orista tai tammasta nyt puhumattakaan.

Toki käsittelylläkään ei ihmeitä aikaan saa, jos hevonen on pöllö jo muutenkin, mutta yrittäkäämme parhaamme, niin se riittäkööt! ;)

Pidetään hevonen hevosena eikä haeta hyväksyntää tai perusteluja omiin epäonnistumisiin sukupuolen perusteella.

1 kommentti:

  1. Taas kerran niin asiaa! Niin paljon muutkin asiat vaikuttavat hevosen käytökseen kuin sukupuoli, mm. hevosen oma temperamentti ja sen itseluottamus. Tän tekstin perusteella mun ori on "tappajaori" koska se huutaa ja steppaa tammoja nähdessään. Sitä kovempi möly mitä enemmän virtaa on ja uskoo kun komennetaan. Ei haukku haavaa tee mutta ei pidä liikaa yleistääkään hevosia vain sukupuolen perusteella :)

    VastaaPoista