sunnuntai 26. maaliskuuta 2017

Parasta hevosellesi?

Jokainen hevosenomistaja varmasti tekee päätöksiä sen mukaan, mitä pitää parhaimpana vaihtoehtona hevoselleen, tai ehkä jopa itselleen ja hevoselleen.

Se voi olla mitä vain pienemmästä päätöksestä isompaan, se on kaikkea sitä mitä teet tai olet tekemättä hevosellesi; uudi tallipaikka, eri tarhakaveri, ruokinnan muutos, uusia varusteita...

Uskon, että meissä suurimmassa osassa on sen verran hömppää kukkahattutätiä, että se oma hevonen merkitsee niin paljon, että hevosen eteen tehdään vaikka mitä! Jokainen, ainakin lähes jokainen päätös tehdään sen mukaan, että hevosella olisi hyvä olla.

kuva Veera Schütt
Mutta minusta olisikin hauska tietää, mitä hevonen todella haluaisi? Jos se saisi päättää, mitä se tekisi?

Haluaisiko se säännöllistä liikuntaa vai haluaisiko se kaahata täyttä laukkaa pitkin maita ja mantuja?

Haluaisiko se kokeilla erilaisia ruokia vai haluaisiko se jotain määrättyä rehua, tai ehkäpä jättää jotain oikeasti syömättä?

Haluaisiko se tarhata yksin, kaverin kanssa vai laumassa?

Tykkääkö hevoseni joka päiväisestä lässytyksestäni ja rapsutuksista vai olisi se tyytyväinen pelkkiin porkkanoihin, lässytykset sikseen!?

Toki me omistajat teemme ne päätökset sen mukaan, mitä hevonen on ja miltä se vaikuttaa, koska se on onnellisimmillaan, ainakin meidän silmiimme, mutta voiko silti jokin mennä pieleen?

Kuka tai mikä on määrittelemään sen, mikä on parhaaksi hevoselleni? Onko sille mitään mittari, mistä tietää koska hevonen on aidosti onnellinen, eikä vain esimerkiksi miellytä meitä ihmisiä?

Jonkun hevonen tarvitsee joka päivä liikuntaa ainakin 2 tuntia päivässä, vapaita se ei tarvitse eikä kaipaa. Jonkun hevoselle riittää tunnin hölköttely päivään, ei välttämättä edes sitä ja vapaitakin voi pitää vaikka viikon jos siltä tuntuu. Hevonen vain nauttii..
Jonkun hevonen haluaa tarhailla vain päivän valolla, jonkun hevonen haluaa seistä ulkona säällä kun säällä ja niin kauan kuin mahdollista, sisälle se ei kaipaa, vaikka taivas putoaisi..

Niin, hevoset ovat yksilöitä, jotka kaipaavat eri asioita, mutta mikä on sille parasta?

Onko se riittävä mittari, että suhde hevoseen on hyvä ja se näyttää silmin nähden kaikin puolin hyvinvoivalta sekä onnelliselta? Minusta näissä on jo aika hyvät lähtökohdat, koska jos hevoseni ei olisi onnellinen ja jos kohtelisin sitä sen mielestä väärin, väittäisin ettei se pitäisi minusta. Mutta koskaanhan ei hevosensa eteen voi tehdä liikaa, eihän?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti