torstai 24. marraskuuta 2016

Hyvä hevonen, mikä se on?

Olin eilen tupperikutsuilla tallinomistajan luona, joten tulihan siinä hevosistakin vaihdettua muutama sana tallikavereiden kanssa. Yllättävää eikö?

Kaveri kertoi ratsastaneensa ulkomailtailta tulleilla, hieman kalliimmilla kisaponeilla. Siis ihan oikeilla kilpaponeilla, joilla oli hintalappuakin jo enempi. Muuten hyviä, mutta niiden kanssa oli kuulemma omat ongelmansa, muunmuassa ettei toisen selkään päässyt. Ihan "Pikku ongelmia" toki, jos selkään asti vain pääsee :D

No, Minäpä rupesin pohtimaan, että mikä on hyvä hevonen?

Onko hevonen hyvä silloin kun se on terve?
Onko hyvä hevonen sellainen, joka osaa piffit, paffit ja puhffit, hypätä vaikka kivitalon ylitse jos sellainen eteen tulee ja ehkä keittää kahvitkin?
Vai voisiko hyvälle hevoselle riittää vain, että osaa HeA ja hyppää metrin?

Riittääkö hevoselle, ollakseen hyvä, se mitä se osaa? Voiko se olla hullu sekopää, jos se vain osaa asioita? Vai riittääkö hyvä luonne siihen, että hevonen on hyvä, ettei sen tarvitse osata jotain ollakseen hyvä?

Uskon, että jokaiselle hyvä hevonen merkkaa eri asioita eikä hyvää hevosta voi oikein lokeroida, koska jollekin on jo paljon jos hevonen osaa heC asiat, jonkun mielestä sen taas pitäisi osata jo vaativan asioita, kolmannen mielestä hyvä hevonen hyppää liki kaksi metriä ja ilmavaraakin jää metri, siis ainakin!

Eli onko hyviä hevosia edes olemassa? Kuka saa päättää ja määritellä hyvän hevosen?

Minun mielestäni minulla on hyvä hevonen. Okei, ongelmia on ollut, mutta onhan se silti terve tai edes "terve" (*kopkop*). Se on kiltti ja rauhallinen. Olen voinut tehdä sen kanssa kaikkea mitä olen halunnut: maastoilla, vääntää kentällä, ajaa, hypätä tai ainakin "hypätä", käydä uittamassa, tehdä maastakäsin töitä. Eihän se paljoa osaa, mutta se ainakin yrittää kovasti! Ennen kaikkea se on minulle rakas ja voisi ehkä päätellä, että minäkin sille, edes vähän. Ai niin, meidän 3veekin on voinut mun kanssa ratsastaa eli vitsi mikä monitoimikone!

Minä siis määrittelin Tiikerin juuri hyväksi itselleni, jollekin muulle se olisi vain osaamaton kaakki, mutta minulle juuri täydellinen ja tästä asiasta ei onneksi tarvitse kiistellä.. ;)


Hyvä hevonen ja lapsi <3

2 kommenttia:

  1. Hyvää hevosta ei mun mielestä voi määritellä. Jokainen hevonen on tavallaan hyvä, jokainen tuottaa iloa jollekin ihmiselle - ainakin toivottavasti. Mä rakastan jokaista hevosta koko sydämestäni, jolla mä ratsastan. Oli se sitten vanha, nuori, "helppo", vaikea - mä opin jokaiselta ja pyrin pitämään hyvän asenteen. Mä rakastan sitä, kuinka saa sen parin sekunnin ajan tuntea, että kuuluu yhteen hevosen kanssa. Jokainen hevonen on hyvä, jokaisesta hevosesta voi tehdä paremman, mutta jokainen hevonen ansaitsisi olla jollekin se paras!

    VastaaPoista
  2. Hyvää pohdintaa! Hyvyys on tosiaan katsojan silmässä tai mielessä. Ravikuninkaiden Ero-Lohkon ja Vieterin omistaja Kaarlo Partanen sanoi joskus, että "Rahaa on monella, mutta harvalla hyvä hevonen". Hän toki sanoillaan viittasi hyvään ja tuottoisaan ravuriin. Sana ihana voisi korvata hyvän, kun puhutaan hepan luonteesta yms. Hyvä niin helposti yhdistetään hevosen saavutuksiin ja asenteeseen juuri kilpailemista kohtaan. Niinhän sitä itsekin tulee tehtyä...Mut tosiaan, oikein hyvä kirjoitus!!!

    VastaaPoista