sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Hanki, kuinka sen määrittelee?

hankitreeniä menneiltä vuosilta.
Tänä talvena hankia ei juuri ole näkynyt, ainakaan täällä meillä päin, mutta koska hankitreeni on joka vuotinen puheenaihe aina talvisin, otampa sen käsittelyyn...

Törmäsin facebookin kautta postaukseen, jossa kirjoitettiin hankitreenistä. Omaan silmään hankea vain ei näkynyt missään.

Tähän ilmiöön olen törmännyt monena vuonna, tänä talvenakin jo aiemmin, kun eräs hevostuttava hehkutti kuinka eräällä pellolla jo pääsi hankitreeniä, pääsi oikein karauttamaan! Noh, minähän intoa piukassa kävin katsomassa ja ihmettelin, että missä se hanki on. En olisi uskaltanut ko paikassa ottaa edes ravia, koska kesän heinikko oli niin pitkää, että jäisi jalkaan tai hokkeihin kiinni.

mielestäni tämä EI ole hanki, vain luminen kenttä.
Eräänä talvena tallikaveri kovasti voivotteli, kun kenttä oli niin kovin raskas kun lunta on niin paljon, hirveä hanki! Kentällä oli lunta ehkä ruunun rajaan asti ja itse olin hankitreeniä tehnyt juuri hevoseni kanssa hangessa, jossa lunta noin hevosen polviin.
Mielestäni SE oli raskasta.

Tarkoitukseni ei siis ole haukkua tai arvostella ketään, tarkoituksena on ennemminkin pohtia asiaa, kuinka meille jokaiselle eri asiat voivat tarkoittaa niin eri asioita!

Minulle vähän lunta, on toisen hanki. Minun hanki, on toiselle jo paikka mihin ei voi hevosta viedä rikkomatta sitä.

Ja nyt siis emme mene suinkaan niin pitkälle, että mitä tehdään ja kuinka kauan minkälaisessakin hangessa. Ja eihän kukaan nyt kylmiltäänkään kai oikeasti kunnon hankeen ihan oikeasti TREENAAMAAN mene!?

Ei ei, nyt ei puhuta niista asioista lainkaan! (no okei, ehkä ihan vähän, mutta vain tooosi pieni pintaraapaisu, jos sitäkään!)

tämä on se hanki, jossa kävellään
Mutta mikä on hanki? Siis hanki, jotta voidaan ruveta puhumaan hankitreenistä?

Jollekin se on jo sen verran, että kavio peittyy lumeen, mutta silloinhan me (normaaleina) talvina treenaamme hangessa jopa kentällä, eikö? Riittääkö siis pelto, jossa edes hieman lunta, siihen että voi sanoa olleensa hangessa tekemässä hankitreeniä!?
Minun mielestäni ei, mutta jos sinä olet toista mieltä, et ole sen enempää oikeassa tai väärässä kuin minäkään.

Kun puhutaan hankitreenistä, minä miellän sen niin, että lunta on niin paljon, että hevonen joutuu ihan oikeasti nostelemaan jalkojaan ja joutuu tekemään enemmän töitä kuin normaalisti.

Mutta hankitreeniäkin voi tehdä niin erilaisissa hangissa: on helpompia hankia jossa on vähemmän lunta, sielähän pystyy tekemään enemmän ja pidempiä aikoja, sitten on hankia joissa on aina enemmän ja enemmän lunta.

Ne hanget, joissa on jo hevosen ryntäisiin asti lunta, ne ne vasta hankia ovat! Mutta eikai nyt kukaan kuvitellut että niissä voisi KUNNOLLA treenata? Ja kylmillään? Ei ei! Nehän ovat niitä hankia, joissa vain mennään käyntiä, ajallisestikaan ei kauaa tehdä. Ravi ja laukka vain lähinnä nostoina, jos niitä tekee ja hanki antaa siihen mahdollisuuden. Eikä niissä kunnon hangissakaan voi mennä kuin silloin, kun hanki on pehmeää.

Karkeasti arvioiden, voisin sanoa, että jos lunta on noin 20cm, voidaan jo alkaa puhumaan hangesta.

Mikä sinun mielestäsi on hanki?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti